Avui 4 de febrer hem pogut fer de tertulians a Nova Radio Lloret, en el seu espai de Tertúlia Ciutadana, amb Josep Altafulla. El president de l’Associació, Jordi Pérez, ha compartit taula amb en Francesc Alsina, gerente de l’Associació de comerciants de Lloret de Mar i amb Miquel Fenero, comerciant amb negoci al carrer de la Vila.

Al final d’aquest article pots sentir la tertúlia sencera (1 hora de duració)

Després d’uns minuts parlant del Carnestoltes i el que suposa per Lloret que siguem la seu del Carnaval Costa Brava Sud, la tertúlia ha girat al voltant del tema amb el que vàrem ser convocats: la desertització del nucli antic. Tant l’Associació de veïns com l’Associació de comerciants hem parlat sovint d’aquest tema, tant amb el seguit de trobades amb els seminaristes de urbanisme que van ser convocats a Lloret durant el mes de gener, com en la premsa al Diari El Punt.

L’Associació de comerciants va proposar en article del Diari que proposava fer un Pla d’Habitatges al nucli antic, amb l’objectiu de que la gent vingui a viure al centre. Ha quedat consensuat que on no hi ha habitants residents, el comerç no funciona. I per viure-hi, el casc antic necessita esmenar una sèrie de coses que són mals o patologies del nucli antic des de fa més de 20 anys. Alguns d’ells son:

  • aspectes de seguretat ciutadana
  • sorolls a èpoques de temporada alta
  • millorar en degradació de carrers del nucli antic (degradació en tots els sentits: paviment, boreres, il.luminació antiga o escassa,
  • línies aérées d’enllumenat i telèfon impròpies per un nucli antic.
  • la correcta i suficient neteja dels carrers i recollida d’escombraries.
  • escassetat d’aparcament

Hem parlat de com es pot fomentar que pugi la demanda de gent que vol anar a viure al nucli antic. Ho hem il.lustrat amb exemples que ha comentat en Francesc, com en els casos de Girona centre, models innovadors i molt interessants que son referència en països anglosaxons, exemples propers com la dinamització comercial que ha posat en marxa en els últims anys al municipi d’Igualada, o casos a estudiar com el barris de la zona del Born de Barcelona o el Pla d’Habitatges de Sitges.

Hem parlat del Pla Especial del Casc Antic, en la seva versió del 2011, subvencions de façanes, com s’ha aplicat des de llavors, i com es va adaptar al 2015 per fer-lo més realista. Hem comentat la necessitat de fer ESPECIAL un pla global per el nucli antic, en el que es treballi en comissió a mig i llarg termini amb el consistori i amb tots els partits que el conformen. Creiem que cal treballar de manera multidisciplinar, amb totes les associacions afectades (comerciants, bars i restaurants, hotels, locals d’oci nocturn) i amb tots els partits.

Creiem que un pla estratègic a 7-10 anys vista podria ser la millor opció per a poder tocar tots els fronts que cal treballar per dignificar, repoblar, i fer atractiu com a motor d’atracció comercial, així com fer-lo rendible socialment parlant. Ben bé aquest tema es mereixeria una taula de treball en el Repensa Lloret que es celebrarà en els propers mesos a Lloret de Mar.

Aquesta és l’entrevista completa en el nostre canal Souncloud on hi trobaràs totes les entrevistes a mitjans en les que podem participar.